אל תגיד "לי זה לא יקרה".
אנשים רבים החווים טראומה בזמן נהיגה או אפילו כנוסעים, סובלים מחרדת נהיגה שמעיבה על חייהם ופוגמת בחופש התנועה שלהם.
מהי חרדת נהיגה וכיצד מטפלים בה – על כך במאמר הבא.
מה זה חרדת נהיגה?
חרדת נהיגה זו תופעה שפוגעת בעיקר בנשים אך גם לא מעט גברים סובלים ממנה. כתוצאה מטראומה אותה חווים כנוסעים, מעורבות או עדות לתאונת דרכים החוויה נתפסת כטראומתית ומשפיעה על הגוף וההתנהגות של הנפגע גם אם אינו נפגע פיזית בתאונה. לחרדת נהיגה ישנם סימנים נפשיים ופיזיים. ראשית האדם מסרב בכל תוקף לעלות למכונית או מוכן לעלות עליה אך מסרב לנהוג בה. ישנם נהגים שהם רק מתיישבים ליד ההגה ומייד זיעה קרה מכסה את מצחם וכפות ידיהם, הם רועדים, נתקפים בסחרחורת, קצב נשימתם הופך למהיר, הדופק עולה, הם חשים לחץ בחזה ופשוט נתקפים בחוסר אונים ובפחד המלווה במחשבות רעות. הם בטוחים שיקרה להם הנורא מכל אם ינהגו ומספרים לעצמם סיפור שאינו בהכרח נכון. ישנם אף נהגים שלא יהיו מסוגלים לנהוג כאשר החושך עולה, מזג האוויר גשום או בעיקרון לא יתיישבו בכלל מול ההגה. מדובר על תופעה שהמינון שלה שונה בין אדם לאדם המחייבת טיפול פסיכולוגי כדי לשלוט בחרדה ולצמצם אותה.
איך מטפלים בחרדת נהיגה?
טיפול בחרדת נהיגה יכול להיעשות במספר שיטות כאשר השיטה המומלצת ביותר היא על ידי מטפל CBT. זוהי שיטת טיפול קוגניטיבית התנהגותית הקושרת בין המחשבות להתנהגות ולרגשות של המטופל. כלומר, השיטה מאמינה שהאדם יכול לשנות את התנהגויותיו, מחשבותיו ורגשותיו באמצעות אימון קוגניטיבי שילמד אותו לחשוב בצורה חיובית ולהחליף את המחשבות הפחות טובות שגורמות לחרדה. זוהי שיטה יעילה המטפלת גם בחרדה מבעלי חיים כמו כלבים ומסייעת במקרים של טראומה כתוצאה מתאונת דרכים. לאנשים עם פוסט טראומה כתוצאה מתאונת דרכים למשל, יש סיוטים בלילה, חוסר שינה, חוסר מנוחה או עייפות רבה, הם מתקשים להתרכז, חשים מתח בשרירי הגב והצוואר כאשר הם נוהגים ולמעשה נמצאים בהיסטריה בכל פעם שהם עולים לנהוג או במהלך הנהיגה עצמה. טיפול CBT מציע בין 10-20 מפגשים עם מטפל מוסמך שמסייע בצורה מהירה להתגבר על הפחדים והתוצאות יעילות לטווח ארוך.
טיפול מעשי לצד טיפול פסיכולוגי
במקרים מסוימים ישנם טיפולים אחרים המשלבים הדרכה מעשית בנהיגה לצד שיחות טיפוליות. כלומר, המטופל יעלה בהדרגה להגה בקצב שלו ובפיקוח של מורה נהיגה ורכב ללימוד נהיגה ויעבור אחר כך לנהיגה עם המורה ברכבו הפרטי. לצד זה נותנים בידי המטופל כלים להתמודדות עם הלחץ והחרדה. כך גם כשמדובר בטיפולים בהם מתנסים בנהיגה על ידי הדמיה ממוחשבת. כמו כן, ניתן לקבל טיפול פסיכיאטרי תרופתי או להצטרף לקבוצת תמיכה שתקל על ההתמודדות עם הנהיגה.