בשנים האחרונות התפשטה היוגה ממולדתה במזרח (בין 100-400 לספירה) וסחפה איתה גם את כל המערב.
היוגה היא למעשה פילוסופיה המחברת עבודה גופנית ורוחנית וזהו למעשה פירוש שמה בסנסקריט – איחוד בין מודעות והעצמי הרוחני.
היוגה למעשה משלבת אימון גופני העובד על מנחים שונים של הגוף במטרה שנוכל להרגיש פינות שונות בגופנו ולעבוד עליהן באופן פרטני לחיזוק ומתיחת השריר, כל זה תוך כדי נשימה בצורה הנכונה, הבנה רוחנית של החיבור בין הנפש לגוף לנשימה ולעיתים גם מדיטציות ומנטרות. כיוון שהיוגה היא פילוסופיית חיים כה עתיקה התפתחו לה זרמים רבים במהלך השנים כמו אשטנגה, ביקראם, טנטרה, שיווננדה, ויג'ננה ועוד. כל אחד מהזרמים פועל בצורה קצת שונה אך המטרה בסוף הינה אותה מטרה – אימון הגוף והנפש ומציאת באלאנס ושלווה בחיים.
למה כדאי לתרגל?
היוגה מציעה צורה חדשה של אימון גופני, לעיתים אינטנסיבי יותר ולעיתים פחות, המשלבת גם מדיטציה ותרגול נשימות על מנת לחבר את הגוף לנפש ולהגיע לאיחוד. רבים המשלבים יוגה כפעילות יומיות בחייהם מדווחים על גוף בריא יותר, גמיש יותר והתגברות על כאבים ומכשולים רבים, ובאותה עת גם רוגע נפשי ומיקוד. יוגה מתאימה לכל גיל, החל מינקות ועד זקנה ותוכלו למצוא שיעורים המתאימים לכל טווחי הגילאים והרמות.
היוגה הקלאסית קבעה את שמונת העקרונות המרכזיים של היוגה:
יאמה (דיברות המוסר האוניברסליות), ניאמה (היטהרות עצמית על ידי משמעת), אסאנה (תנוחה), פראנאימה (קצב הנשימה), פרטיהארה (התכנסות עצמית על ידי התנתקות מגורמים חיצוניים ומחשבות), דהאראנה (ריכוז), דהיאנה (מדיטציה) וסמדאהי (מצב מודעות).
כיוון שהיוגה היא פילוסופיה עתיקה מאוד עם השנים התפתחו בה זרמים שונים הפועלים בדרכים שונות על מנת להביא לאותה מטרה סופית. האטה יוגה (שהיא למעשה שם כולל לסוגי יוגה רבים) היא ההתפתחות של הראג'ה יוגה הקלאסית (שעסקה בעיר במדיטציה ופילוסופיית חיים) ושילובה עם אימון גופני. ההאטה יוגה הביאה גם להתפשטותה של היוגה לעולם המערבי כיוון שמתאימה לאנשים הדוגלים בפילוסופיית החיים הזו, אך גם פותחת שערים לאנשים אשר אינם חלק מעולם הרוחניות ורוצים לתרגל עבודה עם הגוף בצורה שונה מאשר בחדרי כושר. אין הכרח להאמין בכל צד בפילוסופיית היוגה הקלאסית על מנת להשיג תוצאות טובות באימון יוגה.
הסוגים השונים
אם חיפשתם בעבר שיעורי יוגה ודאי כבר נתקלתם בשיטות הלימוד השונות. כמה מהן הפכו למקובלות והמצליחות ביותר בשנים האחרונות:
ויניאסה יוגה – גישה העובדת על תהליך רצף, בו אין חשיבות רבה לשלמות התנוחה, אלא לרצף התנועתי מתנוחה לתנוחה בשילוב קוארדינטי עם נשימות.
איינגר יוגה – גישה העובדת על כניסה לתנוחות באמצעות מכשירי עזר כמו כיסא, כדור יוגה ועוד.
אשטנגה ויניאסה יוגה – בדומה לויניאסה ממה התפתחה גישה זו, הדגש פה הוא על רצף תנועתי. ההבדל הוא שהרצף התנועתי של אשטנגה ויניאסה יוגה מורכב מסדרות קבועות של רצפי תנוחות, מה שהופך את הגישה הזו לתנועתית ואנרגטית יותר.
שיווננדה יוגה – גישה זו מגדירה חמישה עקרונות כבעלי ערך מרכזי- תרגול נכון, נשימה נכונה, הרפיה נכונה, מחשבה נכונה ותזונה נכונה. בגישה זו דוגלים בשילוב היוגה בכל אורח החיים ולא רק בעת האימון. האימון כולל מלבד תנוחות קבועות והדגש על צורתם המושלמת גם שירת מנטרות ומדיטציה.
ביקראם יוגה- גישה זו מורכבת מאימון בחדר מחומם, 2 תרגילי נשימה ו-26 תנוחות שונות אשר עוצבו במיוחד על מנת לתת רצף עבודה על קבוצות שרירים, רצועות ומפרקים מסוימות אשר יובילו לקבוצת השרירים הבאה עליה תעבדו באופן המעורר את הבלוטות, עצבים והאיברים הפנימיים ועוזר לזרימת החמצן בדם.
אנוסארה יוגה – גישה המשלבת פילוסופיה טנטרית ופועלת בעיקר עם דגש קהילתי.
ויג'נאנה יוגה – גישה המורכבת ממדיטציות, תרגילי נשימה, תנוחות ולימוד טקסטים של יוגה.
מאיפה כדאי להתחיל?
כיוון שבני האדם שונים מאוד ולכל אחד דרך המתאימה לו יותר להתחבר לאימון הזה, הזרמים השונים מציעים דרכי עבודה שונות – אלו המעדיפים מעבר איטי בין המנחים, אלו המעדיפים אימון מהיר ואינטנסיבי, אלו המעדיפים אימון עם מכשירים, אלו המעדיפים אימון בטמפרטורות גבוהות העוזרות להזעה – לכל אחד מהזרמים הייחוד שלו, ותוכלו לנסות את כולם עד שתמצאו את המתאים לכם ביותר.
בכל אחד מזרמי היוגה ניתן למצוא יוגה למתחילים ויוגה למתקדמים, כך שלא תצטרכו לדאוג מלהיות בשיעור שלם אם אנשים שאינם ברמה שלכם, מה שעלול להוביל ללחץ וחוסר ביטחון עצמי אם אתם ברמה נמוכה משאר תלמידי השיעור, או שיעמום וסטגנציה אם אתם ברמה גבוהה משאר תלמידי השיעור.
הדברים הראשונים שצריך לדעת
יוגה למתחילים בדרך כלל מתבצעת באימונים של פעמיים עד ארבע בשבוע, אך כמובן מי שמתמיד ורוצה לעשות אימון יוגה כל יום הרי זה מבורך. בניגוד לאימונים בחדר כושר אותם לא בריא לעשות כל יום – אימוני היוגה יכולים להתבצע בכל יום מבלי חשש לגרימת עומס יתר על השרירים (אם כי יש לזכור שאם הגוף מאותת לכם שקשה לו מדי, אין צורך להעביד אותו 7 ימים בשבוע).
אם אתם מעדיפים שיעור פרטי ללא תלמידים אחרים תוכלו למצוא הרבה שיעורי יוגה למתחילים באינטרנט, או להזמין מורה אליכם הביתה (מה שעלול לעלות לא מעט), ללבוש בגדים נוחים (מומלץ צמודים לגוף ונושמים), לפרוש את מזרן היוגה ולהתחיל באימון.
אימוני יוגה ניתן לעשות בכל מקום בעולם, כיוון שכל מה שאתם צריכים זה את עצמכם, ורצוי גם מזרון יוגה. בגלל הפופולריות הגוברת של היוגה, וגם כמובן בישראל, בכל העולם תוכלו למצוא שיעורים וריטריטים אינטנסיביים בכל השפות (אם אתם רוצים בעברית כמובן שהכי קל יהיה בישראל, ובשנים האחרונות אפשר למצוא גם לא מעט שיעורי יוגה בסיני, רובם כמובן בעברית).
אין צורך להיות ברמת גמישות או כושר גופני מסוים כאשר מתחילים אימוני יוגה, רק צריך כוח רצון, את ההבדלים תוכלו להרגיש כבר מהפעם הראשונה, וככל שתתמידו תראו תוצאות מדהימות של גוף בריא, חזק וגמיש ונפש שקטה ומאוזנת.
שיעורי יוגה קיימים לכל הגילאים – תוכלו למצוא יוגה לתינוקות, יוגה לילדים, יוגה לבוגרים, יוגה למבוגרים ואפילו יוגה לזקנים.