המון נשים בעולם נאלצות לעבור שינויים הורמונליים – לעיתים אפילו קיצוניים במיוחד – על בסיס יום יומי. לעומת הגברים שמקיימים מחזור הורמונלי יומי וחודשי קבוע למדי. נשים עוברות מחזורים הורמונליים שבדרך כלל נמשכים בסבבים של 28 ימים בהם כל יום עובר עם הורמונים שונים. אז מה קורה כשיש מצב של חוסר איזון הורמונלי חמור, איך זה משפיע וקשור לשחלות פוליציסטיות ומהן שיטות הטיפול?
אז מה זה שחלות פוליציסטיות?
שחלות פוליציסטיות זו תסמונת הכוללת חוסר איזון הורמונלי בגוף האישה שמוביל לתוצאות רבות – שינויים לא רצויים במראה, קשיים ובעיות פריון ועוד. 1 מתוך כל 5 נשים בערך בגיל הפוריות תלקה בתסמונת במהלך חייה.
בעקבות חוסר האיזון ההורמונלי הביוץ בנשים שלוקות בתסמונת אינו תקין, ולכן גם הווסת תתרחש אצלן לעיתים רחוקות יותר, תוך פגיעה ברירית הרחם והעלאת הסיכון לסרטן הרחם בגיל מבוגר יותר. התסמונת נקראת כך בעקבות מראה השחלות בעת התסמונת – מלאות בזקיקים קטנים הדומים לציסטות.
דרכי גילוי של שחלות פוליציסטיות
ישנן המון דרכים לשים לב למצב של שחלות פוליציסטיות, בין אם דרך בדיקות חודרניות שנערכות על ידי רופא או דרך פרטים בולטים יותר. אצל הלוקות בתסמונת ניתן יהיה למצוא הורמונים זכריים רבים מהרגיל בדם, המון זקיקים בתוך השחלות עצמן, רמות אינסולין ורמות LH (הורמון) גבוהים במיוחד בדם, LH גבוה בעיקר אל מול FSH נמוך באופן חריג.
סימנים פיזיים אפשריים להצגה אצל לוקות בתסמונת יכולים לכלול אי ווסת בחודשים מסוימים, השמנה (1 מתוך כל 2 לוקות בתסמונת סובלת מעודף במשקל), סיכון מוגבר לסכרת או סכרת קיימת, אקנה מרובה וגם שיער רב בגוף. מידע נוסף ומפורט יותר על שחלות פוליציסטיות ניתן למצוא באתר שנקרא אתר בריאת.
סיבוכים אפשריים למחלה
כמו כל תסמונת לא נעימה, ישנם כמה סיבוכים שלפעמים מתלווים לאלו שסובלות מהתסמונת. זה יכול להיות התעבות של רירית הרחם – כשנעשה בצורה לא מבוקרת ובעקבות חוסר איזון הורמונלי מעלה את הסיכון לחלות בעתיד בסרטן הרחם. סיבוך אפשרי נוסף הוא פגיעה בפוריות – הביוץ אינו סדיר ומקשה על קליטה והפרייה, וסיבוך אחר יכול להיות תסמונת מטבולית.
איך מטפלים בשחלות פוליציסטיות?
יש המון שיטות טיפול שונות לשחלות פוליציסטיות, כל טיפול מותאם לסיבוכים שנוצרו ולמחלה עצמה. יש טיפול עוקף – שינוי הרגלי תזונה משפיע משמעותית על היווצרות התסמונת המטבולית ועל חילוף ההורמונים בגוף. בנוסף, יש טיפולים אלטרנטיביים שונים שמקלים על התחושות והתסמינים המתלווים לתסמונת.
ישנם טיפולים שונים לאלו המעוניינות בהריון קרוב או אלה שלא. לאלו שרוצות להיכנס להריון נותנים תרופות מעודדות ביוץ ועוזרים בהפריות מתוכננות ושנות לפעמים, ואלה שלא מעוניינות בהריון קרוב לעיתים פשוט נוטלות תוסף הורמונלי או גלולות עם הרכב הורמונים ספציפי.
לסיכום…
שחלות פוליציסטיות זה מצב מסוכן של חוסר איזון הורמונלי שגורם לשינויים בגוף, עם המון סיבוכים אפשריים ותופעות לוואי, אבל בדרך כלל יהיה קל לטפל ואפילו להמשיך באורח חיים תקין ורגיל.